Principis fundacionals de Porta de Denderah

Àmbit Territorial
La Respectable Lògia Porta de Denderah Núm. 84 té una clara vocació universal i fa seu el principi «pensa global, actua local», el «think global, act local». Exerceix principalment la seva actuació a Barcelona i Catalunya, sota els auspicis de la Gran Lògia de Catalunya i Balears, districte de la Gran Lògia Simbòlica Espanyola, amb la voluntat de profunditzar en el vincle fraternal existent entre tots els Germans Maçons del món sencer.

Idioma
L’idioma vehicular, oficial i ritual de la R.·. L.·. Porta de Denderah es el català. Tanmateix, en cap cas es desestima la possibilitat de que els membres de la Lògia individualment puguin emprar la llengua castellana per a expressar-se i per al seu treball oral i/o escrit.

Objectius
L’objectiu de Porta de Denderah es facilitar un marc de treball òptim on desenvolupar els diferents aspectes de l’èsser humà integralment. En aquest sentit els nostres treballs, investigacions, estudis i pràctiques s’orientaran a la integració de pensar, sentir i actuar (la Saviesa, la Força i la Bellesa) d’una manera armònica i profunda, a fi que permeti una integració saludable entre cos, ànima i esperit, com a base per al despertar de la consciència universal.
Volem que les pràctiques i ensenyaments que proposem conformin un corpus coherent, ordenat i progressiu, que permeti un descobriment lliure i personal de l’art i la ciència espiritual, fundamentat en la tradició, tant occidental com oriental, des d’una perspectiva completament adogmàtica, integral i contemporània.

Mètode Maçònic
Per al compliment dels nostres objectius ens dotem de l’estructura i mètode maçònic, mantenint inalterat el llegat del que som dipositaris, alhora que desenvolupem les pertinents adeqüacions a les necessitat de cerca espiritual dels nostres temps. La R.·. L.·. Porta de Denderah Núm. 84 proclama, en especial, l’igualtat de drets i condicions entre dones i homes i, per tant, es constitueix en Lògia mixta, sense limitació alguna, i no farà cap mena de discriminació per motius de classe social, orientació sexual, origen ètnic, nacionalitat o religió.
Els nostres treballs giren al voltant de l’art de la construcció del Temple de la Humanitat. Un temple lliure de sacerdots intermediaris entre l’individu i la totalitat, lliure de dogmes de ninguna mena, ni d’obediència a ningú que no sigui el propi esperit, i sense altres limitacions que la de la pròpia metodologia de treball que ens proposem.

Lliurepensament
La Respectable Lògia Porta de Denderah Núm. 84 no fa una interpretació dogmàtica dels símbols i no determina el seu significat, doncs reconeix a cada membre la més absoluta llibertat de pensamient i de consciència per a averiguar-lo, mitjançant la seva pròpia cerca de la veritat i de testimoniar davant els altres les conclusions que personalment hagi pogut deduïr del seu estudi i experiència, sense mai pretendre imposar aquesta interpretació als altres.

Àmbit ideològic
La nostra Lògia es una associació totalment desvinculada de partits polítics, organitzacions religioses i de ninguna associació o fundació vinculada amb aquests.

Els nostres treballs obren «a la Glòria del Sublim Arquitecte dels Mons» i en sintonia amb «el Progrès de la Humanitat». Com aclamació tenim la divisa «Llibertat, Igualtat, Fraternitat», que comporta per si mateixa tota una declaració de principis, oberta a totes les corrents polítiques i religioses que comparteixin aquests fins.

El Sublim Arquitecte dels Mons, o Gran Arquitecte de l’Univers, es un terme característic de la tradició maçònica que es refereix a l’intel·ligència generadora de l’existència, sense ningun intent de definir-ne la seva essència final. Tot i així, entenem que el mon material es el reflexe, condensació o cosificació del món espiritual. En aquest sentit, no podem considerar-nos ni ateus ni materialistes.

El Progrès de la Humanitat és un altre concepte estretament vinculat a la tradició maçònica, que es refereix a la capacitat de desenvolupament de l’èsser humà i del servei al conjunt de la societat en el seu progrès compartit. Per tant, els nostres treballs tenen una clara orientació progressista, busquem la sobirania personal en el marc d’una responsabilitat social en equilibri amb la natura.

Llibertat, Igualtat i Fraternitat! Aquesta aclamació es la nostra triple divisa. Entenem que es refereix a tres aspectes fonamentals, no tant sols d’un camí de perfeccionament personal, si no de tres aspectes insubstituïbles de la vida social, que correctament entesos i coordinats poden arribar a constituïr els pilars fonamentals d’una societat que porti cap a un nou estadi evolutiu del progrès de la humanitat.

En primer lloc tenim la Llibertat, que és un anhel intrínsec de tota persona i alhora, de tota comunitat, que es veu condicionada per elements aliens a la seva pròpia determinació. Es el dret de cada individu, de cada societat a buscar de manera autònoma el seu propi camí de desenvolupament del lliure pensament, del lliure sentiment i de la lliure acció. En última instància, d’alliberar-se de les seves pròpies caretes per a retrobar-se amb el si mateix real. Aquest procés d’investigació cal situar-lo en l’àmbit cultural, on tots els aspectes del coneixement -científic, religiós, artístic, educatiu i sanitari- tinguin la llibertat de desenvolupar-se, aliens a ingerències d’orientació política i d’interessos econòmics. Confiar en la pròpia capacitat d’elecció, d’orientació i de gestió a les persones implicades en cada àmbit es l’única opció per a possibilitar un desenvolupament veritablement lliure dels impulsos evolutius de la persona. Es el que podem dir la Llibertat en l’àmbit cultural.

En la Igualtat en l’àmbit jurídic, tots tenim els mateixos drets i deures davant la llei. Per tant, no pot haver-hi discriminació ni privilegis hereditaris, de conquesta, de casta, d’origen, de raça, de sexe, de religió, d’ideologia, de morfologia o de capacitat adquisitiva. L’Igualtat davant la llei en cap cas ha de suposar ninguna mena d’uniformitat, ja que atemptaria directament sobre el principi de Llibertat, sobre el dret a la diversitat. En aquest sentit, el concepte d’Igualtat ha de tenir com a fonament l’equitat, ja que les lleis son iguals per a tots i s’aplicaran en funció de les capacitats, possibilitats i circumstàncies de cada cas.

Per aixó, la Fraternitat en l’àmbit econòmic es fonamental. Sense una distribució solidària dels bens materials i temporals no es possible l’Igualtat i per tant, no pot haver-hi Llibertat. L’economia s’ha de regir pel principi fraternal del bé comú, que en cap cas pot limitar la llibertat d’elecció. Un cop més no es tracta de que tots tinguin el mateix, si no de que es puguin oferir de manera solidària i equitativa les oportunitats per al desenvolupament de les pròpies iniciatives individuals i col·lectives en benefici de la humanitat i per tant, del planta del que formem part.